100 jaar geleden geboren: Meindert Boekel

100 jaar geleden geboren: dirigent-componist-organist Meindert Boekel

In 1995 begon S.M.W. Bezemer zijn bespreking van de biografie van Caspar Becx over Meindert Boekel als volgt: “Er zijn (of er waren) in ons land mensen die gedurende hun leven grote bekendheid genoten, maar die na hun dood snel vergeten zijn. De oorzaak van hun bekendheid lag niet zo zeer in hetgeen ze nalieten, maar meer in de wijze waarop ze tijdens hun leven hun werk deden. De musicus Meindert Boekel (1914 – 1989) was zo iemand. Jarenlang was hij werkzaam als dirigent bij de NCRV en de Nederlandse Radio Unie, de latere NOS. Zijn naam kwam regelmatig voor in de programmabladen en in de harmonie- en fanfarewereld was hij min of meer een begrip. Toch was hij na zijn pensionering in 1979 snel vergeten. Kwam dat omdat zijn (uitgebreide) oeuvre zo weinig mensen aansprak? Of was de bescheidenheid van deze wat stille Westfries de oorzaak? In een beknopte biografie probeert Caspar Becx een antwoord op de vraag te geven.”
Wat zes jaar na zijn overlijden gold, geldt na 25 jaar in nog sterkere mate. Reden om aandacht te besteden aan deze musicus, die decennialang een belangrijke rol speelde als koordirigent bij ‘de Nederlandse omroep’.

Amsterdam, Albert Cuypstraat, 15 september 1914: Meindert Boekel wordt geboren. Hij nam al op 13-jarige leeftijd orgel- en harmonielessen bij Evert Koning in Hoorn en werd organist bij de Hersteld Evangelisch Lutherse Kerk aldaar. Door zelfstudie leerde hij ook waldhoorn, cornet, trombone, tuba, klarinet en saxofoon spelen. Op 15-jarige leeftijd  kreeg hij lessen van Jan Zwart en gaf hij ook zijn eerste radioconcerten voor de NCRV. Via de ambachtsschool kwam hij terecht bij de orgelbouwer Flentrop in Zaandam. Hij was vervolgens leerling van Cornelis de Wolf op het Amsterdams Conservatorium. Na zijn einddiploma kreeg hij nog enkele jaren lessen in harmonie en contrapunt bij Ernest W. Mulder. Via een andere orgeldocent, Anthon van der Horst, kwam hij bij de omroep, waar hij tot zijn pensioen zou blijven werken. In 1947 trad hij in dienst van de NCRV als organist-koordirigent-arrangeur. Hij had al tijdens zijn studie koren gedirigeerd, waaronder het Amsterdams Vocaal Ensemble. Bij de NCRV dirigeerde hij o.a. het NCRV-Kwartet en het NCRV Vocaal Ensemble. In 1959 trad Meindert Boekel in dienst van de Nederlandse Radio Unie (later Nederlandse Omroep Stichting). Hier leidde hij diverse koorformaties, waaronder het Klein Radiokoor, het Radiokoor en het Groot Omroepkoor.
Een ander werkterrein van Boekel was de harmonie-, fanfare- en brassbandwereld. Hiervoor componeerde hij vele werken, vaak met  geestelijke liederen als uitgangspunt. Hij was dirigent van de Nationale Brassband en was jurylid bij concoursen op dit terrein.
Boekel schreef ook voor koor en/of orkest. Een groot aantal titels is niet uitgegeven; vele handschriften bevinden zich in de collectie van de voormalige Muziekbibliotheek van de Omroep. Enkele voorbeelden zijn gedigitaliseerd en te vinden op www.muziekschatten.nl. Dit betreft een tune voor de NCRV-tv (1973), de Suite voor kamerorkest, de Sinfonische mars voor orkest èn een hoorspel dat hij in 1952 componeerde op een tekst van David Macdonald en Dirk Verèl: Hoop, voor spreekstemmen, koor en orkest. De volledige partituur is te zien op http://www.muziekschatten.nl/action/work?id=4206.
Op 31 augustus 1979 nam Meindert Boekel afscheid als koordirigent van de omroep met een bijzonder concert in de Sint Vitus-Kerk in Hilversum. Hieraan werd meegewerkt door het Radiokoor, het Groot Omroepkoor en het Omroep Orkest.
Meindert Boekel overleed op 2 mei 1989.

Bronnen: J.J.L. van Zuylen: Radio-encyclopedie (2e dr., Amsterdam : Breughel, 1949)
Algemene Muziek Encyclopedie (De Haan)
http://www.muziekschatten.nl/action/wiki?page=http%3A//www.wiki.muziekschatten.nl/wiki/Meindert_boekel
Bespreking door S.M.W. Bezemer van de biografie die Caspar Becx schreef van MB. (Ik heb deze helaas niet kunnen raadplegen.) http://www.digibron.nl/search/detail/012de64aab706746254dba9c/evenwichtige-biografie-over-meindert-boekel
http://www.grootomroepkoor.nl

Meindert Boekel in 1965 (foto: archief Groot Omroepkoor)     Meindert Boekel

 

Advertisements

One thought on “100 jaar geleden geboren: Meindert Boekel

  1. Pingback: EEUWELING MEINDERT BOEKEL | Omroepmuziekhistorie in woord en beeld

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s